TUR prostaatbij goedaardige vergroting van de prostaat

Op welke medische dienst(en) kan u terecht?

TUR prostaat

Als de klachten ten gevolge van goedaardige prostaatvergroting (zoals plasproblemen) te uitgesproken zijn, kan uw arts u een TUR prostaat of transurethrale resectie van de prostaat voorstellen. Bij deze ingreep wordt een deel van de prostaat verwijderd via de urinebuis. 

De procedure gebeurt onder algemene narcose ofwel locoregionale verdoving (ruggenprik). Tijdens de ingreep lig je op uw rug met uw benen in beensteunen (=gynaecologische houding). De uroloog brengt via de plasbuis een instrument (= resectoscoop) tot in de prostaatloge. In deze resectoscoop bevindt zich een beweegbaar werkelement waaraan een metalen lusje zit waardoor elektrische stroom loopt. Met behulp van dit lusje kan de uroloog de prostaat langs binnenuit ‘uitschrapen’.

Weggesneden weefselstukjes worden uit de prostaat en blaas gespoeld en opgestuurd voor onderzoek. Deze worden later op het laboratorium onder de microscoop onderzocht door een patholoog (arts die weefselonderzoek doet). Nadat de binnenzijde van de prostaat mooi werd open gemaakt, brengt de arts een blaassonde in. Aan de blaassonde wordt een systeem gekoppeld om de blaas te spoelen met fysiologische oplossing, dit om stolselvorming in de blaas en de sonde te voorkomen. Ten gevolge van bloeding uit de wondjes is het spoelwater eerst lichtrood gekleurd. Nadien zal het progressief helder worden.

Na de procedure zal de blaassonde worden gespoeld met fysiologisch tot een heldere kleur wordt bereikt. Wanneer de kleur helderder wordt en de spoeling kan worden afgebouwd tot stop, dan kan de blaassonde worden verwijderd na advies van de arts. Pas als de blaassonde verwijderd is en u goed kunt plassen, mag u in principe na consult en advies van de arts, het ziekenhuis verlaten. Meestal is dit op de tweede dag na de ingreep.

Klik hier voor meer info over aandoeningen en behandelingen van de prostaat.