Blaaspoliep
Wat is een blaaspoliep?
Een blaaspoliep ontstaat wanneer cellen in het slijmvlies van de blaaswand, zijnde de binnenste laag van de blaaswand, te snel beginnen delen. Dit vormt dan uitstulpingen in de blaas, vaak gelijkend op een koraal. Blaaspoliepen kunnen oppervlakkig zijn (dwz niet ingroeien in de blaasspier) of invasief (wel ingroeien in de blaasspier).
Hoe wordt een blaaspoliep behandeld?
- Blaaspoliepen worden weggenomen langs natuurlijke weg, zijnde via de plasbuis. Er is dus achteraf geen zichtbare wonde. Dit is een endoscopische procedure en wordt TUR blaas genoemd. Bij oppervlakkige blaaspoliepen volstaat deze ingreep meestal. Enkel wanneer de blaaspoliep tot in de spier van de blaas groeit, volstaat het niet om de tumor langs de plasbuis weg te nemen en dient – in de meeste gevallen – de hele blaas te worden verwijderd.
- Na een endoscopische verwijdering van een blaaspoliep kan uw uroloog u een blaasspoeling voorstellen. Uw uroloog beslist welk type blaasspoeling en hoeveel behandelingen u nodig hebt. Blaasspoelingen verkleinen de kans dat blaaspoliepen terugkomen en kunnen aantasting van de diepere spierlaag proberen te verhinderen Uw uroloog kan vooraf geen garantie bieden of de spoeling op korte of lange termijn succesvol zal zijn.
- Laatst bijgewerkt op 26/11/2024 - Verantwoordelijke inhoud: Communicatiedienst AZ Klina